Vino Dessera Bağları’nın başlangıcı eski bir Anadolu geleneğine dayanıyor. Vino Dessera Bağları’nın sahibi Dönmez Ailesi, hem ilk torunlarının doğumunu hatırlamak, hem de dünyaya yeni gelen bu güzel kız çocuğunun ‘çeyizini’ hazırlamak için Kırklareli’nin hemen dışındaki Ahmetçe köyüne ceviz ağaçları dikmeye karar veriyor. Zaman içerisinde bölgenin teruarı, geçmişi ve şartları Dönmez ailesini bağ kurmaya teşvik ediyor; cevizle başlayan bu gelenek bugün bağcılıkla devam ediyor.
Ailenin tabiat sevgisi, köylünün sabrı ve günümüzün bağcılık yöntemleri birleşince Ahmetçe’nin kumlu ve çakıllı toprağı ile Cabernet Sauvignon, Merlot, Öküzgözü ile kavuşuyor. Barbera, Sangiovese, Narince, Muscat, Shiraz ve Cabernet Franc ile aile ekili bağ alanlarını daha da genişletiyor. Trakya’nın yüzyıllardır süregelen geleneği Ahmetçe’de bir kere daha canlanırken; birbirinden güzel üzümler Vino Dessera Bağları’ndan fışkırıyor.
Vino Dessera Bağları Kırklareli kentinin hemen kuzey çıkışında, Ahmetçe köyünde, Istranca Masifi’nin yamacında kurulmuştur. Teruarın özelliği ve yoğun aromalı üzümler yetiştirmeye müsait olup, yaz mevsimindeki gündüzleri yüksek hava sıcaklığı üzümlerin şeker seviyesini yükselterek, geceleri ise ciddi sıcaklık düşüşleri sayesinde tadı ve kokusu derin ürünler yeiştirmeye imkan tanımaktadır. Toplam 110 hektarda tarım ile uğraşan Dönmez ailesi, bunun 20 hektarını bağlarına ayırmıştır.
Vino Dessera Bağları’nın hemen arkasında Profesör Dr. Mehmet Celal Özdoğan’ın kurduğu “Kazı Evi”bulunmaktadır. Bugüne kadar defalarca ödüle layık görülmüş olan ‘Kazı Evi’nde sergilenen Aşağı Pınar Höyüğü buluntuları, Trakya’nın ilk yerleşimcileri Traklara ışık tutulmaktadır. Vino Dessera Bağları’nın hemen yakınındaki Kırklareli Kent Müzesi ise Prehistorik dönemden Cumhuriyet dönemine kadar geniş bir zaman yelpazesindeki bulguları sergilerken, müze binasının kendisi kentin eski mimari dokusunu temsil etmektedir.
Kırklareli, tarihi olduğu kadar neşeli bir bölge olmasıyla da öne çıkmaktadır. Üç gün, üç gece süren düğünler, meşhur Hıdırellez kutlamaları, Kakava festivali, Bulgar sirkleri Kırklareli’ni bölgenin eğlence ve kültür merkezi haline getirmektedir. Vino Dessera üzümleri, bu tarihi bölgede, yerel halkın neşesiyle yetişmektedirler.
Vino Dessera Bağ Gezileri
Trakya bölgesinin belki de en güzel “çeyizini” barındıran bu geleneksel bağları, Ocak ve Şubat ayları hariç, her gün 10.00 ile 18.00 arasında ziyaret etmek; üzüm türleri, bağ bakımı, hasat hakkında bilgi almak mümkün. Bağların içinde bir otel ya da restaurant bulunmuyor ama eğer şanslı bir gününüzdeiseniz; Saniye Hanım’ın muhteşem yemekleri ve Yetkin Bey’in tatlı sohbetiyle çok keyifli saatler geçirebilir, tabiata duyulan sevgi ve harcanan emeği daha iyi anlayabilirsiniz.
Vino Dessera Bağları, hemen hemen her mevsim “Bağ Piknik” gezileri de düzenliyor; yerel tatların cömertçe paylaşıldığı bu organizasyonlarda yer almak için şimdiden rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ediyoruz.