Vino Dessera Bağları’nın başlangıcı eski bir Anadolu geleneğine dayanıyor. Vino Dessera Bağları’nın sahibi Dönmez Ailesi, hem ilk torunlarının doğumunu hatırlamak, hem de dünyaya yeni gelen bu güzel kız çocuğunun ‘çeyizini’ hazırlamak için Kırklareli’nin hemen dışındaki Ahmetçe köyüne ceviz ağaçları dikmeye karar veriyor. Zaman içerisinde bölgenin teruarı, geçmişi ve şartları Dönmez ailesini bağ kurmaya teşvik ediyor; cevizle başlayan bu gelenek bugün bağcılıkla devam ediyor.

 

Ailenin tabiat sevgisi, köylünün sabrı ve günümüzün bağcılık yöntemleri birleşince Ahmetçe’nin kumlu ve çakıllı toprağı ile Cabernet Sauvignon, Merlot, Öküzgözü ile kavuşuyor. Barbera, Sangiovese, Narince, Muscat, Shiraz ve Cabernet Franc ile aile ekili bağ alanlarını daha da genişletiyor. Trakya’nın yüzyıllardır süregelen geleneği Ahmetçe’de bir kere daha canlanırken; birbirinden güzel üzümler Vino Dessera Bağları’ndan fışkırıyor.

 

Vino Dessera Bağları Kırklareli kentinin hemen kuzey çıkışında, Ahmetçe köyünde, Istranca Masifi’nin yamacında kurulmuştur. Teruarın özelliği ve yoğun aromalı üzümler yetiştirmeye müsait olup, yaz mevsimindeki gündüzleri yüksek hava sıcaklığı üzümlerin şeker seviyesini yükselterek, geceleri ise ciddi sıcaklık düşüşleri sayesinde tadı ve kokusu derin ürünler yeiştirmeye imkan tanımaktadır. Toplam 110 hektarda tarım ile uğraşan Dönmez ailesi, bunun 20 hektarını bağlarına ayırmıştır.

 

Vino Dessera Bağları’nın hemen arkasında Profesör Dr. Mehmet Celal Özdoğan’ın kurduğu “Kazı Evi”bulunmaktadır. Bugüne kadar defalarca ödüle layık görülmüş olan ‘Kazı Evi’nde sergilenen Aşağı Pınar Höyüğü buluntuları, Trakya’nın ilk yerleşimcileri Traklara ışık tutulmaktadır. Vino Dessera Bağları’nın hemen yakınındaki Kırklareli Kent Müzesi ise Prehistorik dönemden Cumhuriyet dönemine kadar geniş bir zaman yelpazesindeki bulguları sergilerken, müze binasının kendisi kentin eski mimari dokusunu temsil etmektedir.

 

Kırklareli, tarihi olduğu kadar neşeli bir bölge olmasıyla da öne çıkmaktadır. Üç gün, üç gece süren düğünler, meşhur Hıdırellez kutlamaları, Kakava festivali, Bulgar sirkleri Kırklareli’ni bölgenin eğlence ve kültür merkezi haline getirmektedir. Vino Dessera üzümleri, bu tarihi bölgede, yerel halkın neşesiyle yetişmektedirler.

 

Vino Dessera Bağ Gezileri

 

Trakya bölgesinin belki de en güzel “çeyizini” barındıran bu geleneksel bağları, Ocak ve Şubat ayları hariç, her gün 10.00 ile 18.00 arasında ziyaret etmek; üzüm türleri, bağ bakımı, hasat hakkında bilgi almak mümkün. Bağların içinde bir otel ya da restaurant bulunmuyor ama eğer şanslı bir gününüzdeiseniz; Saniye Hanım’ın muhteşem yemekleri ve Yetkin Bey’in tatlı sohbetiyle çok keyifli saatler geçirebilir, tabiata duyulan sevgi ve harcanan emeği daha iyi anlayabilirsiniz.

 

Vino Dessera Bağları, hemen hemen her mevsim “Bağ Piknik” gezileri de düzenliyor; yerel tatların cömertçe paylaşıldığı bu organizasyonlarda yer almak için şimdiden rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ediyoruz.

Ahmetçe Köyü No: 75 Kırklareli www.vinodessera.com T. +90 532 564 50 26 Havaalanına uzaklık: Çorlu 126 km, İstanbul Atatürk 195 km

İsmini Lüleburgaz’ın eski adı Arcadiapolis’ten alan Arcadia bağları, Kırklareli bölgesinde Cumhuriyet döneminde yapılan ilk büyük modern bağ yatırımı olarak 2000’li yıllarda kuruldu.

 

Lüleburgaz ve Istranca Dağları arasında, Tarihi Şarap Yolu’nun geçtiği bağlarda bulunan SauvignonBlanc, Narince, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot ve Öküzgözü ve Papaskaraı cinsi üzümler yetiştiriliyor. En eski üzüm çeşitleri arasında sayılan Sauvignon Gris ve Pinot Gris cinsi üzümlerini ise Türkiye’de yetiştiren tek bağ.

 

Kuzeyde Bulgaristan, kuzey doğuda Istranca Dağları ile çevrili bölgede, bağlara genel olarak karasal iklim hakim. Özellikle yazın sıcak gündüzlere karşı serin geçen geceler üzümlerin dengeli olgunlaşması ve teruarın eşsiz lezzetinin oluşmasında büyük rol oynuyor. Bağlara hakim rüzgar kuzey doğudan dağlardan doğru eserek, yaz ayları boyunca üzümler için sağlıklı bir ortam sunuyor. Sürdürülebilir bağcılık ve minimal müdahale felsefesini benimseyen Arcadia Bağları’nda doğada ve üzümde kalıntı bırakan kimyasallar kullanılmıyor.

 

Toprağın jeolojik yapısı eski deniz dibi olması sebebiyle büyük ölçüde alüvyon özellikli siltli kil, kum vegranit substratı içeren tortudan oluşuyor. Doğal dengeyi koruyarak teruarın lezzetlerini öne çıkarmayı hedefleyen Arcadia’da, dikimden önce ilk iki yıl organik hayatı canlandırmak için toprak ıslahı yapıldı.

 

Bağ arazisi rakımı 100 ila 150 m arasında değişen birçok minik tepe ve vadiler ve vadi içlerindeki meşe koruları ile hem farklı parsellerde oluşan farklı mikro klimalar yaratarak derinlikli lezzetler, hem de ziyaretçilere keyifli bir doğa tecrübesi sunuyor.

 

Hamitabat ve Çeşmekolu köyleri arasında konumlu Arcadia, kuşların göç yolu üzerinde olduğundan, mevsimine göre birçok farklı kuşa rastlamak da mümkün.

 

Arcadia Bağ Gezileri

 

Arcadia Bağları, 200 hektarlık bir arazi içine kurulu bağları, şato tipi üretimhanesi, meyve bahçeleri, bostanları, meşe koruları ve irili ufaklı çiftlikleri ile doğa içinde bir gastronomi merkezi olarak tasarlandı.

 

Günübirlik rehberli gezilerde bağcılık ve üretim teknikleri hakkında bilgi alabilir, bağların ve koruların arasındaki patikalarda yürüyüş yapabilir, dilerseniz mevsimine göre üzüm, kiraz, armut, yaban kekiği, kuşburnu, kuzukulağı, mantar toplayabilir, tepedeki Kamelya’da manzaranın ve lezzetli mönülerin tadını çıkarabilirsiniz. Özel davet organizasyonları için grup rezervasyonu da alınıyor.

 

Geziyi biraz daha uzatmak ve çevreyi ziyaret etmek isteyenler için, Arcadia Bağları butik oteli Istranca dağları manzaralı 21 odası, gurme restaurantı ve SPA’sı ile Ağustos 2014’te açılıyor.

Hamitabat Köyü Lüleburgaz Kırklareli www.arcadiavineyards.com T. + 90 533 514 14 90 Havaalanına uzaklık: Çorlu 89 km, İstanbul Atatürk 165 km

Merkezi Büyükkarıştıran’da olan Chamlija’nın bağları, her farklı üzüm çeşidi için en doğru toprak yapısını ve iklim özelliklerini yansıtabilmek amacıyla Küçükkarıştıran, Akçaköy, Sütlüce, Tozaklı, Poyralı, Soğucak, İslambeyli ve Akören’e kadar uzanan oldukça geniş bir alana yayılmış durumda. Chamlija Istranca zirvesi ile kucak kucağa bağları ile sezon içindeki 17 derecelik ortalama ısıya sahip serin iklim bağcılığını Türkiye’ye taşıyor.

 

Chamlija markasının yaratıcısı olan Çamlıca ailesi, Lüleburgaz’ın Büyükkarıştıran kasabasında 1936 yılından beri çiftçilik ile uğraşan bir aile. Ailenin ilk nesli 1936 yılında, filoksera hastalığı sonrası Bulgaristan’da dikilen ilk Amerikan anacı asmaların anısına, adı ‘Bağlık Yer’ anlamına gelen Loznitsa olarak değiştirilen Kubadın’dan göç etmiş Türkiye’ye. Üçüncü kuşaktan Mustafa Çamlıca bir ‘finewine’ şarap yatırımcısı ve bu girişimin arkasındaki isim.

 

Şirket ismi, Mustafa Çamlıca’nın kızı ve aynı zamanda şirketin ürettiği ürünlerin etiketlerinin yaratıcısı İrem Çamlıca’dan geliyor. Chamlija Bağları, Trakya’nın kuzeyinde yer alan ve Istranca Dağları’nın güney eteklerinde 300-400 rakımda konuşlanmıştır. Istranca masifi olarak adlandırılan metamorfik ve magmatik kayaların ve bunlar üzerindeki meta volkanitlerin yüzmilyonlarca yıllık birikimi ve hemen önünde yer alan 60 milyon yaşındaki bol deniz kökenli fosiller içeren resif kökenli kireç taşları, Chamlija’nın nihaî tüketicinin beğenisine sunduğu Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec, Alvarinho, Papaskarası, Chardonnay, Viognier, Savignon Blanc, Narince, Pinot Noir ve Reisling üzümlerinden üretilen ürünlere karakteristik yapısını kazandıran başlıca etmen. Hektar başına ortalama sayısı 5 bin ilâ 6 bin, hatta kimi bağlarda 10 bine kadar ulaşan yoğunluktaki asmaların kökleri, bu yoğun yerleşim nedeniyle toprağın derinlerine yönelerek, Istranca masifinin ve hemen önünde yer alan 60 milyon yaşındaki bol deniz kökenli fosiller içeren resif kökenli kireç taşının özelliklerini tüketicinin damağına daha keyifli bir şekilde yansıtıyor.

 

Chamlija Bağ Gezileri

 

Chamlija Bağları, 15 Ağustos – 15 Ekim arası hariç olmak üzere haftanın her günü 09.00-17.00 saatleri arasında gezilebilir. Büyükkarıştıran bağlarının hemen yanındaki Çamlık Restoran da yıl boyu 12.00-24.00 saatleri arasında ziyaretçilerin hizmetinde.

 

Bayır Sokak 30 Büyükkarıştıran Lüleburgaz www.chamlija-wine.com T. +90 288 436 13 49 Havaalanına uzaklık: Çorlu 88 km, İstanbul Atatürk 155 km

© Copyright 2018 TTİD Trakya Turizm İşletmecileri Derneği - GRİPENGUEN tarafından geliştirilmiştir.

error: Content is protected !!