Lozan’da mühendislik eğitimi alan Hakan Kavur, komşu Fransa’nın kadim bağcılık geleneği ile tanışınca, dededen gelen ‘toprak adamlığı genleri’ devreye girmiş olmalı ki, ülkeye döndüğünde ilk işi Gelibolu Yarımadası’nda yer alan Doğan Arslan bölgesinde 48 hektar toprak alıp bağ kurmak olmuş. Arazi seçiminde, Saros Körfezi’nden Ege Adaları’na, tüm Gelibolu Yarımadası’ndan Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi’ne uzanan panoramik manzaranın yanı sıra, Marmara ve Ege’den esen hakim rüzgarlar, toprağın tınlı-killi, magnezyumlu ve demirli yapısı da önemli rol oynamış.
Yaklaşık 240 dönümlük bir bölümde kurulan bağlar, arazinin yamaçlarını düzlüklere bağlayan kısımlarına yerleştirilmiş; bu da doğal bir drenaj oluşturarak, bağların sulamaya gerek kalmadan ürün vermesini sağlamış. Dışarıdan müdahale olmayınca da, her sene değişen iklim koşulları, ortaya çıkan ürünlerde özgün farklılıklar yaratmış. Bağların en önemli özelliklerinden birisi iki denizi de aynı anda görmesidir. Bağlar sol tarafta Marmara Denizi ve
Çanakkale Boğazına bakmaktadır. Bu yamaçlara tepeden aşağıya doğru Merlot ların değişik klonları ekilmiştir. Arazinin Saros Körfezi’ne bakan yamaçlarında Cabernet Sauvignon ekilidir. Arazi içindeki değişik yapıdaki parsellerde, değişik klonların dikilmesi sebebiyle, tat katmanları oluşmaktadır.
Bağlar Doğan Arslan tepesinde, Lysimacia ve Kardia antik kentinin kurulmuş olduğu bölgededir. Bağ arazisi içinde eşi görülmemiş bir komuta mevzii yer almaktadır. 2. Dünya Savaşı döneminden kalmış olan dağların içine oyulmuş tüneller ve 16 odadan oluşan komuta mevziileri görülmeye değerdir.
Gali markası, adını Rumca “güzel şehir” anlamına gelen Kallipolis’ten almış. Zamanla Gelibolu’ya dönüşen isim, Osmanlıcada da ‘pahalı, kıymetli, haddini aşan’ anlamına gelen Gali kelimesine kaynaklık etmiş; “hem toprağın tarihi ile bağlantılı hem de ürünleri tanımlayacak daha şık bir isim olamazdı herhalde”
diyen Hakan Kavur, markasının amblemini de yine yörenin tarihinde bulmuş. Büyük İskender’in ölümüyle dört dev parçaya ayrılan imparatorluğun Anadolu-Trakya bölümünü yönetmeye başlayan Lysimakos, Gali Bağlarının hemen yakınlarına düşen bölgede kendi adıyla Lysimakia kentini kurup, yine kendi adına sikke basmış – sene MÖ 305. Bugün bu kentten geriye hemen hemen hiçbir şey kalmamış olsa da, generalin ‘Aslan Avcısı’ İskender’in anısına bir yüzüne aslan figürü, diğerine de İskender’in portresini bastırdığı sikkeler, bugün Gali’nin etiketleri üzerinde sonsuz hayatına devam ediyor.
Gali Bağ Gezileri
Gali bağları önceden randevu alarak gezilebilir. Ziyaret saatini de yine karşılıklı görüşmeyle belirlemekte yarar var. Çanakkale Boğazı ve Saros Körfezi manzaralı bağların içinde bulunan bağ evinde, gruplara randevulu olarak sunulabilecek leziz Trakya kuzusu ve mevsiminde tabii ki sardalye ve taze istiridye spesiyaliteleri vardır.
Doğan Aslan Mevkii Gelibolu www.gali.com.tr T. +90 212 671 19 91
Havaalanına uzaklık: İstanbul Atatürk 230 km