“Trakya Bağ Rotası” Trakya Kalkınma Ajansı’nın hibe desteği ile Trakya Turizm İşletmecileri Derneği tarafından gerçekleştirilen, Tekirdağ, Şarköy, Gelibolu ve Kırklareli bölgelerinde faaliyet gösteren 12 butik şarap üreticisinin yer aldığı ve ortak hareket ettiği, Türkiye’nin ilk Bağ Rotası projesidir.
ABİGEM (Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi) danışmanlığı sonrası Trakya Kalkınma Ajansı tarafından hibe desteği alan proje ile öncelikle bölgede 4 farklı bağ rotası oluşturulmuş ve bu rotalar bir bütün haline getirilip Trakya Bağ Rotası hayata geçirilmiştir.
Yerleşim bölgelerine göre 4 rota:
- Tekirdağ Bölgesi; Umurbey, Şato Nuzun, Barel Şarapçılık, Barbare
- Şarköy Bölgesi; Melen Şarapçılık, Gülor, Şato Kalpak
- Kırklareli Bölgesi; Arcadia, İrem Çamlıca, Vino De Sera
- Gelibolu Bölgesi; Gali, Suvla
12 butik şarap üreticisi dernek çatısı altında bir araya gelmiş ve proje kapsamında ortak tanıtım faaliyetleri yürütmüştür.
Her rotada yer alan butik şarap üreticilerinin hikâyelerinin de yer aldığı tanıtım materyalleri, broşürler ve bir tanıtım film hazırlanmıştır.
Bölgede bağ turizminin gelişimi alanında tüm paydaşların eğitimi ve geliştirilmesi amacıyla workshoplar ve eğitimler düzenlenmiştir.
Trakya Bağ Rotası ile ilgili detaylı tüm bilgilere yer aldığı www.trakyabagrotasi.com isimli bu web sitesi hazırlanmıştır.
Proje kapsamında tanıtım fuarlarına katılım sağlanmış, sergiler düzenlenmiş ve rotanın tanıtıldığı basın gezileri yurtiçi / yurtdışı düzenlenmiştir/düzenlenmektedir.
Hem ulusal hem de uluslararası alanda büyük ses getiren Trakya Bağ Rotası Projesi alanında öncü olan ve çığır açan proje niteliği taşımaktadır.
Projenin Amacı :
Trakya Bölgesi genelinde şarap rotalarının belirlenerek, sahip olduğu turizm potansiyelinin harekete geçirilmesini hedefleyen proje, bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısının arttırılması sonucu bölgede turizm sektörünün gelişimine, çevresel olduğu kadar sosyal ve ekonomik temellerinin sürdürülebilirliğinin sağlanmasına katkı sağlamaktadır.
‘Trakya Bağ Rotası Projesi’ ile şarabın en eski üretim bölgelerinden olan Trakya Bölgesi genelinde, şarap yollarının belirlenmesiyle, bölge ulusal ve uluslararası düzeyde bir şarap rotası olarak markalaşması ve bölgenin şaraba dair sahip olduğu tarihin ve hikâyelerinin ortaya çıkarılarak gastronomik değerlerinin vurgulandığı bir destinasyon olması hedeflenmiştir.
Ayrıca, tüm dünyada nitelikli turizm geliştirme faaliyetlerinde gastronomik öğelerin önemi dikkate alındığında, “Trakya Bağ Rotası Projesi” ile orta ve uzun vadede ülkemizin turizmine büyük katkı sağlanması amaçlanmıştır.
Çünkü Türkiye, dünyada en çok yabancı turist çeken 6. ülke iken, gelir sıralamasında 12. Sıraya gerilemektedir. Bu da ülkemizde kitle turizmi yerine, yerel değerlerin öne çıktığı nitelikli turizm faaliyetlerine önem verilmesi gerektiğini göstermektedir.
Hedef Kitle :
Bağ hayatını merak eden, damak tadına önem veren, yeni lezzetler keşfetmek isteyen yerli ve yabancı turistler, Trakya’daki butik şarap üreticileri ve yöre halkı..
Projenin Sağladığı Toplumsal Fayda :
Trakya, bağ hayatını merak eden, damak tadına önem veren, yeni lezzetler keşfetmek isteyen herkesi, doğal güzellikleri, binlerce yıllık tarihi dokusu ve kültürü ile ağırlayabilecek bir bölgedir. Trakya Kalkınma Ajansı’nın da destek verdiği Trakya Bağ Rotası kapsamında yer alan butik şarap üreticileri misafirlerini kaliteli şaraplarının yanı sıra doğayla iç içe, lüks bir ortamda da ağırlayabilmektedir.
Sektörel ve sektörler arası işbirliklerini geliştiren önemli bir faaliyet olan “Trakya Bağ Rotası Projesi”, işbirliklerinin gerçekleştirilmesine ve bir Trakya Şarap Platformu oluşturulmasına önayak olmuştur. Aynı zamanda proje ile Trakya Bölgesi’nde oluşan bir eno-turizm destinasyonu, sektörde yer alan tüm aktörler için önemli bir fayda sağlamıştır.
Ülkemizde şarap üretimi yapan birçok bölgeye ilham kaynağı olan proje ile yerel ve butik bağcıların turizm faaliyetleri genişlemiş, gelirleri artmış ve yatırım yapmalarının önü açılmıştır. Projenin sağladığı hareketlilik gelecek adına umut vermiş ve birçok üretici gelen misafirleri konaklatabilmek için butik konaklama tesisleri inşa etmeye başlamıştır.
Proje, dolaylı olarak bölge ekonomisine de canlılık katmıştır. Yerel bir değer olan üzümün kullanımı ile elde edilen şaraplar yerli ve yabancı turistlerin bölgeye gelir sağlamasına yardımcı olmuş, bu durumdan şarabı üreten bağ sahibinin yanı sıra, bağda çalışan işçi, bağ evine ürün tedarikinde bulunan yerel ürün üretici ve köylülerin lehine olmuştur. Hali hazırda 12 butik şarap üreticisi de bulundukları bölgelerde cazibe merkezi olarak görülmekte ve çevredeki yerel turizm paydaşları tarafından ilham kaynağı olarak algılanmaktadır.
Projenin Sürdürülebilirliği:
2013 yılında başlayan proje, 2014 yılında sona ermiştir. Proje süresince ve sonrasında oluşturulan işbirliği platformu dernek çatısı altında çalışmalarını sürdürmeye devam etmektedir. Üreticilere zaman zaman bir araya gelmekte ve önlerine çıkan problemlere karşı fikir alışverişinde bulunmayı sürdürmektedir.
Trakya Bağ Rotası, Trakya Kalkınma Ajansı ve bölgedeki belediyeler tarafından gerçekleştirilen turizm tanıtım gezilerinde yerli ve yabancı basın temsilcileri ve eno-turizm meraklılarının uğrak noktasıdır.
Rota, seyahat blogları, yeme içme dergileri, turizm acenteleri ve tur rehberleri tarafından sürekli takip edilmekte, rota hakkında yeni haber ve yazılar çıkmaya devam etmektedir. Proje faaliyetlerinden bağımsız olarak, organik bir şekilde meydana gelen bu durum projenin gelecek nesillerde de ilgi göreceğini kanıtlar niteliktedir. Ortada harekete geçen bir mekanizma vardır ve bu mekanizma kendiliğinden çalışmaya devam etmeye uygun şekilde kurgulanmıştır.
Projenin temel amacı olan bölgeyi bağ turizmi merkezi haline getirme misyonu belli oranda gerçekleştirilmiş, bölge yerli ve yabancı pazarda iddialı bir destinasyon olarak marka değeri kazanmıştır. Bu yüzden-üreticilerden edinilen bilgilere göre-her yıl ziyaretçi sayısı artarak devam etmektedir. Projenin sürdürülebirliğinin en büyük göstergesi bahsi geçen ve her geçen gün ivme kazanan turizm hareketliliğidir.
Ayrıca işletmecilerin kendi bağlarında gerçekleştirdikleri Butik Otel ve Restaurant yatırımları da turizm adına farklı bir destinasyonun oluşmasını sağlamıştır.
Projenin Yarattığı Katma Değer:
Trakya Bağ Rotası Projesi, Trakya Bölgesi’nde var olan turizm değerlerine bir yenisi eklemiş ve Trakya, yeni bir eno-turizm destinasyonu haline gelmiştir. Bu sayede bölgeye gelen turist sayısında ciddi bir artış olmuş, konaklama ihtiyacı ve talebinin ortaya çıkmasıyla yeni butik oteller hizmete girmiş ve en nihayetinde istihdama büyük bir katkı sağlanmıştır. Aynı zamanda rotada yer alan butik üreticiler, misafirlerine mümkün olduğunda yöresel ürünler sunmakta ve dolayısıyla yöresel ürün üreticileri de ciddi bir ekonomik fayda sağlamaktadır. Dolayısıyla bölgede nicelik olarak yüksek ama nitelik olarak düşük bir faaliyet olan kitle turizminin yerine, nitelik olarak yüksek ve tüm taraflara katma değer sağlayan bir turizm faaliyeti meydana gelmiştir.
İşbirliği Yapılan Kurumlar, STK’lar:
- Trakya Turizm İşletmecileri Derneği
- TÜRSAB Trakya BYK Başkanlığı
- Trakya Kalkınma Ajansı
- ABİGEM ( Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi )
12 Butik Şarap Üreticisi
- Tekirdağ Bölgesi; Umurbey, Şato Nuzun, Barel Şarapçılık, Barbare
- Şarköy Bölgesi; Melen Şarapçılık, Gülor, Şato Kalpak
- Kırklareli Bölgesi; Arcadia, İrem Çamlıca, Vino De Sera
- Gelibolu Bölgesi; Gali, Suvla
Proje veya Uygulama Adımları:
Proje Faaliyetleri:
Trakya’nın saklı güzelliklerine seyahat etmek isteyen gastronomi meraklılarına, çevredeki doğal ve kültürel güzellikleri, yapılabilecek aktiviteleri, keşfedilmeyi bekleyen saklı köşeleri de içeren farklı ve kapsamlı bir tanıtım kitabı, harita ve tanıtım filmi hazırlanmıştır.
Proje kapsamında 4 farklı rota oluşturulmuştur.
Hazırlanan rotaların tanıtımları için basın gezileri düzenlenmiştir.
Yine rota tanıtımları kapsamında İstanbul’da fotoğraf sergisi düzenlenmiştir.
Trakya Bağ Rotası Projesi’nin tanıtım faaliyetleri kapsamında 2014 yılında Dünyanın en büyük 5. turizm fuarı olan Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’na (EMITT) katılım sağlanmıştır.
Trakya Kalkınma Ajansı koordinatörlüğünde 2015 yılında İzmir Travel Turkey Fuarı kapsamında Uluslararası Gastronomi Zirvesi’nde proje tanıtımı yapılmıştır.
Çeşitli zaman ve formatlarda Japonya, Güney Kore, Yunanistan, Bulgaristan, İngiltere, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa gibi ülkelerden gelen turizm profesyonelleri ve seyahat blogerlarına rota üzerinde tanıtım gezileri düzenlenmiş ve rotanın tanınması sağlamıştır.
Orhan ÇEBİ İletişim Bilgileri
Trakya Turizm İşletmecileri Mail: ocebi@obatur.com.tr
Derneği Başkanı Tel: 0 (282) 260 57 58